Stel cookie voorkeur in
navigatie

Alle kansen van de wereld

Surplus is een collectief van 25 scholen die intensief samenwerken. Surplus betekent meer. Meer kansen voor leerlingen en medewerkers. Meer onderwijs dat werkt. Meer talentontwikkeling. Meer resultaat. Op de scholen van Surplus krijgen groot en klein alle kansen om te ontdekken waar zij goed in zijn. Alle kansen om de wereld te onderzoeken. Alle kansen om te leren zelf antwoorden en oplossingen te vinden. > lees meer

Onderzoek op school

Surplus is in schooljaar 2011-2012 gestart met het laten uitvoeren van onderzoek door Hogeschool InHolland als rond een bepaald onderwijsthema niet duidelijk is welke aanpak tot de beste leeropbrengsten leidt. Lees over de resultaten van ons eerste onderzoek:

- OGO-school scoort hoger op leesmotivatie

 

Academische basisschool

Surplus stimuleert een onderzoekende houding bij iedere leerkracht. Alleen met een onderzoekende houding kan opbrengstgericht werken leiden tot beter onderwijs. Elke leerkracht moet zich voortdurend de vragen stellen 'wat werkt niet, wat werkt wel en waarom?'. Op termijn streeft Surplus naar het keurmerk 'Academische basisschool'. Op een academische basisschool doen leerkrachten, studenten en docenten van een hogeschool of universiteit onderzoek. Op academische basisscholen wordt ook het opleiden van aanstaande leerkrachten gecombineerd met het uitvoeren van praktijkonderzoek binnen de school. De eerste stap, het programma Opleiden in de school, is bij Surplus gestart in 2010.