Stel cookie voorkeur in
navigatie

Alle kansen van de wereld

Surplus is een collectief van 24 scholen die intensief samenwerken. Surplus betekent meer. Meer kansen voor leerlingen en medewerkers. Meer onderwijs dat werkt. Meer talentontwikkeling. Meer resultaat. Op de scholen van Surplus krijgen groot en klein alle kansen om te ontdekken waar zij goed in zijn. Alle kansen om de wereld te onderzoeken. Alle kansen om te leren zelf antwoorden en oplossingen te vinden. > lees meer

Samenwerking tussen ouders en school

Stel dat jij vandaag je eigen basisschool zou beginnen… Hoe zou jij dan willen samenwerken met de ouders van je leerlingen? Zonder de geschiedenis van 10-minutengesprekken en informatiebijeenkomsten. Wat zou er allemaal mogelijk zijn? Aan de hand van de 10 criteria van ‘Ouderbetrokkenheid 3.0’ nodigen we jou uit om daar eens over na te denken. In deze publicatie: criterium 1.

 

CRITERIUM 1
School en ouders hebben samen een heldere visie op de samenwerking. Uit alles wat de school en haar medewerkers doen en uit alles wat zij communiceren aan ouders blijkt hoe belangrijk de school het samenwerken met ouders vindt.

 

WAT BETEKENT DIT?

 • In jouw nieuw op te richten school zou die visie op samenwerken met ouders de oplegger zijn voor al jouw handelen, dat van jouw collega’s en natuurlijk dat van de ouders zelf.
 • Het zou dus het eerste zijn wat je doet bij de oprichting van je nieuwe school: samen met ouders die visie op samenwerking formuleren.
 • In teamvergaderingen en op bijeenkomsten zou de visie regelmatig weer op de agenda staan.
 • Door alle contacten met ouders zou de visie als een rode draad lopen.
 • Nieuwe ouders zouden een visiegesprek krijgen met zittende ouders, die ambassadeurs van jullie visie zijn.
 • De visie zou ophangen in de school, op de website staan, herkenbaar en uniform.

 

WAT ZOU HET OPLEVEREN?

 

 • Draagvlak en volstrekte duidelijkheid over ieders verwachtingen, taken en verantwoordelijkheden!
 • Leerkrachten en ouders naar het kind toe met één mond spreken over hun taken en verantwoordelijkheden: wat hoort bij school, wat hoort bij de ouders en wat doen we samen.
 • En wat er in die visie staat, dat levert nog veel meer op. Daarover meer als we de volgende criteria onder de loep nemen.

Wedden dat dit op elke school kan? En dat je geen nieuwe school hoeft op te richten?

 

Volgende week criterium 2.


Meer weten? Bij Surplus biedt het team Ouderbetrokkenheid ondersteuning aan scholen die aan de slag willen met de 10 criteria van Ouderbetrokkenheid 3.0. Contact via e.groslot@stichtingsurplus.nl

Reageer Meer publicaties

Nieuws

 • Geplaatst op 16 maart 2020

  Coronavirus

  UPDATE 20 maart   Tot en met 6 april blijven alle Surplusscholen gesloten. De leerkrachten verzorgen (digitaal) thuisonderwijs voor de kinderen. Voor kinderen van ouders die in cruciale be...
  Lees verder
 • Geplaatst op 20 juni 2019

  Meerkoet werkt mee aan nieuwe curriculumn PO

  Onze obs De Meerkoet in Dirkshorn is een van de ontwikkelscholen die bouwstenen aandragen voor het nieuwe curriculum voor primair en voortgezet onderwijs. Ze werden geïnterviewd voor de editie m...
  Lees verder
Meer nieuws