Stel cookie voorkeur in
navigatie

Alle kansen van de wereld

Surplus is een collectief van 24 scholen die intensief samenwerken. Surplus betekent meer. Meer kansen voor leerlingen en medewerkers. Meer onderwijs dat werkt. Meer talentontwikkeling. Meer resultaat. Op de scholen van Surplus krijgen groot en klein alle kansen om te ontdekken waar zij goed in zijn. Alle kansen om de wereld te onderzoeken. Alle kansen om te leren zelf antwoorden en oplossingen te vinden. > lees meer

Samenwerking tussen ouders en school: criterium 3

Stel dat jij vandaag je eigen basisschool zou beginnen… Hoe zou jij dan willen samenwerken met de ouders van je leerlingen? Vandaag nodigen we jou uit om daar eens over na te denken aan de hand van criterium 3 van Ouderbetrokkenheid 3.0.

 

Criterium 3: Op school is aan alles te merken dat leerlingen, ouders en leraren welkom zijn.


Dit lijkt nogal vanzelfsprekend. Tóch zijn er vaak nog puntjes op de i te zetten op jouw school. Waar kun je dan zoal aan denken?
- Als iemand onder lestijd de school binnenloopt, wordt hij/zij dan verwelkomd of laten we de gast dwalen en zelf uitzoeken bij wie hij/zij moet zijn?
- Maakt de bewegwijzering rondom en in de school duidelijk waar de hoofdingang is, waar de directiekamer is, enzovoort?
- Is de school opgeruimd, de uitstraling sfeervol en uitnodigend en de inrichting gezinsvriendelijk?
- Staan de deuren open? Letterlijk en/of figuurlijk?
- Wordt de telefoon tijdens kantoortijden altijd beantwoord?
- Is de directiekamer bij de ingang?
- Hoe praten ouders en leerkrachten over elkaar? Moet de deur van de teamkamer wel eens dicht? Zijn er beelden over groepen ouders of over leraren die niet kloppen met de werkelijkheid?
- Zijn er economische belemmeringen voor deelname aan alle onderwijsactiviteiten?
- Kunnen ouders op vrijwillige basis meehelpen op school?
- Is er wel eens een koffie-uurtje of een andere activiteit voor ouders om elkaar beter te leren kennen? Zijn er ouders van oudere leerlingen die nieuwe ouders welkom heten en wegwijs maken?
Het kan een mooi onderzoek zijn voor de leerlingenraad en/of de ouderraad om eens een rondje te lopen door de school met de frisse blik van een gast en om mensen te bevragen op dit thema. En een mystery guest regelen, geeft ook leuke inzichten ?? !

 

Lees ook onze artikelen over criteria 1 en 2:

https://www.stichtingsurplus.nl/_publicaties/Samenwerking-tussen-ouders-en-school

https://www.stichtingsurplus.nl/_publicaties/Samenwerking-tussen-ouders-en-school--criterium-2

Reageer Meer publicaties

Nieuws

 • Geplaatst op 20 juni 2019

  Meerkoet werkt mee aan nieuwe curriculumn PO

  Onze obs De Meerkoet in Dirkshorn is een van de ontwikkelscholen die bouwstenen aandragen voor het nieuwe curriculum voor primair en voortgezet onderwijs. Ze werden geïnterviewd voor de editie m...
  Lees verder
 •  

  Geplaatst op 01 april 2019

  Reportages KidzReporterz in première

  Onlangs gingen de eerste reportages van de KidzReporterz teams bij Surplus in premiere in het Scagon Theater in Alkmaar. Het gaat om de reportage 'Leren in het echt’ gemaakt door leerlingen van...
  Lees verder
Meer nieuws